971 53 00 00
Socios

Josep Ferrando i Langarita-Navarro, ponents de la X Setmana d'Arquitectura i Disseny Club Pollença

17 Agosto 2023

Josep Ferrando Arquitectura, arquitecte barceloní i director del despatx Josep Ferrando Architecture, va obrir ahir vespre la tercera jornada de la X Setmana d'Arquitectura i Disseny Club Pollença. El també degà de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de La Salle Barcelona (ETSALS) va engegar la conversa mostrant un niu per posar de manifest la bellesa i constatar com "el material és el teu soci" i com s'ha d'avantposar "l'eficiència per sobre de la sostenibilitat".

Josep Ferrando va mostrar la seva visió polifacètica de l'arquitectura. Ell és en part artesà, en part acadèmic i en part gestor cultural. A ell li agrada observar per "treure conclusions sobre el que mires, no per fer el mateix sinó, per entendre-ho", va afirmar i va mostrar algunes imatges amb què va fer al públic reflexionar com ara l'escala d'un dorment de tren o una porta de Marcel Duchamp que tanca diferents habitacions.

Josep Ferrando va ser escollit per dissenyar l'espai l'Hortolà de la Llum del Festival @lluernia de 2022. La seva instal·lació es va situar al cràter del Volcà de la Garrinada, al barri de Sant Miquel d'Olot. Lluèrnia és el Festival del Foc i de la Llum d'Olot, que se celebrarà del 10 al 12 de novembre. Ell va mostrar com va crear un espai màgic amb 10 kilòmetres de corda de polietilènic i 100 mosqueters amb llums que sortien des d'una alzina i cobrien tot l'espai. "Tota la gent hi jugava, l'espai es convertia en un volcà en actiu".

En aquest cas com a la instal·lació que va dissenyar per Costrumat, i per això va rebre el PREMI NAN, aposta per reciclatge del material emprat. "Vaig demanar 200 tones de jàsseres a la Sagrada Família i també la tela que després vaig retornar. No hi va haver rebuigs".

Ferrando va mostrar com a Ocho Quebradas, a Xile, li varen proposar fer una porta d'entrada d'un conjunt de 16 cases sense especificar-li on l'havia de situar, ni quines dimensions havia de tenir. Va dissenyar una roda permanent mòbil però de distància finita. La varen construir 50 estudiants en tres dies. Malauradament, ara, la roda no hi és, l'arrassà un huracà. També va explicar  The House 8+1. En aquest cas, el mateix client tampoc li va posar cap condicionant. Ell va concebre la casa com "un sistema habitable que permet donar resposta a qualsevol orientació i al client que l'ocupa. El projecte de planta quadrada i modulació tipus quadrícula que es va pensar des del centre de la llar: la cuina", digué.

The House 8+1 està concebuda com "un sistema habitable que permet donar resposta a qualsevol orientació i al client que l'ocupa". Projecte de planta quadrada i modulació tipus quadrícula que es va pensar des del centre de la llar: la cuina".

Al seu voltant es configuren 8 espais indeterminats i oberts que admeten diferents usos en funció de les necessitats de l'usuari, generant així un entramat de fusta que impulsa les vistes interiors cap a l'exterior, fent que "l'espai físic es percebi com més gran del que és. físicament és.

Josep Ferrando va explicar altres projectes com la Casa a Asunción, l'edifici Sáenz Valiente (Universitat Torcuato di Tella), la reforma de l'antic cassino da Urca en un laboratori de disseny de IED (2017-2019), i un cobert de fusta en una parcel·la de propietat familiar a la localitat de Curacaví, situada en una vall a 45 minuts a l'oest de Santiago de Xile, a mig camí entre la capital i la localitat costanera de Valparaíso. I va acabar comentant el pavelló "Nido de la cultura" (2015-17).

La seva obra s'ha mostrat a diversos països, i ha realitzat exposicions monogràfiques a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2014, al prestigiós Architekturforum Aedes de Berlín i al Museu d'Art Modern (MAM) de Rio de Janeiro. El 2016 va participar en l'exposició Inacabada al Pavelló d'Espanya de la XV Biennal d'Arquitectura de Venècia, que va guanyar el Lleó d'Or. Ha rebut reconeixement internacional, guanyant els Premis FAD i el primer premi a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires BIABA'15, i sent finalista del Premi Internacional d'Arquitectura Iakov Chernikov.

Aquest enfocament i forma de treballar conviuen, interactua i se superposa amb l'activitat que, des de 1998, desenvolupa en l'àmbit acadèmic internacional i la gestió de projectes culturals associats a institucions i organitzacions del sector. En el món de la docència, ha desenvolupat una intensa carrera en projectes des de 1998 a nombroses facultats europees i americanes, i ha impartit classes a prestigioses universitats i congressos internacionals com la UIA'11 de Tòquio i el BIAU'19 d'Asunción. Des del 2020, com a degà de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura La Salle de Barcelona (ETSALS), ha desenvolupat un nou programa educatiu basat en dos pilars. El primer és l'aprenentatge a través de la pràctica amb l'estudi de disseny com a centre neuràlgic del procés, on el treball pràctic es combina amb cursos tècnics i científics i culturals i humanístics. L'altra és una metodologia basada en la personalització del currículum de l'alumne.

Com a gestor cultural, Ferrando és director de l'Àrea de Cultura del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya-COAC des de l'any 2018, període durant el qual la institució va rebre el Premi Nacional de Cultura i la Creu de Sant Jordi, i la ciutat de Barcelona va ser UIA. -Capital Mundial de l'Arquitectura de la UNESCO 2026. En aquest càrrec configura i dirigeix el Centre Obert d'Arquitectura, un espai internacional de coneixement i cultura arquitectònica per estimular els vincles de l'arquitectura amb la societat, promoure la recerca i potenciar el seu paper innovador.

En definitiva, aquests tres aspectes defineixen el seu perfil professional, impulsant la reformulació del model i impulsant-lo al descobriment constant.

Langarita Navarro Arquitectos

Langarita Navarro Arquitectos varen encetar la seva  presentació mostrant el canvi que ha experimentat i experimenta el món en general  i posant en dubte l'arquitectura que els varen ensenyar a la universitat. Maria Langartia i Víctor Navarro varen obrir l'estudi l'endemà de la fallida de Lehman BrothersLangarita és Ph.D. Doctora en arquitectura per l'ETSA Madrid i professora de Projectes Arquitectònics a l'ETSA Madrid. Navarro és Ph.D. Doctor en arquitectura per l'ETSA Madrid i actualment treballa com a professor de Projectes arquitectònics a l'ETSA Madrid i ha estat professor a la Harvard Graduate School of Design el 2015.

Varen presentar l'Olimpo Nômade. En aquest cas, Navarro va explicar que els varen encarregar fer el backstage per un festival de música itinerant, a Portimao, Portugal, el 2022 i "vàrem pensar que havíem de fer una ciutat que fos com una espècia de paradís on els artistes se sentissin còmodes i volguessin tornar, un Olimp portàtil per als déus contemporanis". Aquest projecte va ser finalista a laXVI Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme i va ser seleccionada als Premis Arquitectura CSCAE 2022.

També explicaren la Casa Henández, ubicada als afores de Madrid, i que compta amb el COAM Award 2022, va ser seleccionada als Premis FAD 2021, Finalista a la XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme, i seleccionada als IX Premis d'Arquitectura Enor 2023; i la Casa PS-50 ubicada a Tarifa, un habitatge unifamiliar. "El protagonista d'aquest projecte és un extraordinari paisatge de costa espès, escarpat i inexpugnable, que resisteix al flagell del vent Atlàntic. Ensvaren  imaginar la possibilitat de viure sota aquest estrat vegetal, sobre aquesta cova amb els objectius autoimposats de ser gran i alhora poc visible invocant, a més, el comportament inesperat dels cossos i matèries", va recordar Langartia.

Langarita Navarro treballen junts des de l'any 2005 a l'estudi d'arquitectura Langarita-Navarro. El seu treball ha estat reconegut amb la Menció Especial del Premi Mies van der Rohe l'any 2013 així com el premi de la XII Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme, el premi FAD 2012, el Premi AR+D d'Arquitectura Emergent 2012 i el COAMtant el 2013 com el 2022. La seva trajectòria també ha estat guardonada amb el premi Jove Arquitecte de l'Any 2014 i el premi AD Nuevos Valores 2013. El seu treball ha aparegut en diverses publicacions i ha estat escollit per a la monografia de 2Gmagazine. La seva obra ha estat seleccionada per ser exposada en diferents llocs i esdeveniments, com ara la 6a Biennal d'Arquitectura i Urbanisme de Shenzhen 2015 i la XI Biennal de Venècia el 2014 i 2008.

Han estat els directors del curs d'estiu XII BEAU - Universitat Menéndez Pelayo i van ser seleccionats per ser jurats de la Biennal de Santo Domingo.

Plaça Major, 10
07460 Pollença
Illes Balears

Tlf: 0034 971 53 00 00
Fax: 0034 971 53 00 00

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

© Club Pollença 2021. All rights reserved.